Raahe

Kaupungin ääni

Minna Jatkola
2015
COR-TEN -teräs, ruostumaton teräs, betoni
Raahe, Lapaluodon kalasatama, Helmilaiturintie

“Kaupungin ääni muodostuu koko yhteisöstä, sen jokaisesta jäsenestä, tehtaan kolinasta, liplattavista laineista.”

— taiteilija Minna Jatkola

Ohikiitäviä äänisinfonioita

Kaupungin ääni -teoksessaan taiteilija Minna Jatkola on rakentanut Raahen satamaan joukon ruostumattomasta teräksestä tehtyjä, eri kokoisia lieriöitä, jotka kanavoivat kaupungin ääniä kuin valtavat tuulikellot. Teos johdattelee miettimään tapaa, jolla ihmisen luomat muodot yhdistyvät kaupunkitilassa luonnon muotoihin, ja kuinka nämä yhdessä rakentavat äänimaisemaa. Teollisuuden ja luonnon kohtaaminen on teoksessa sekä temaattisesti että käytännön toteutuksessa tärkeä lähtökohta. Kaupungin pitkäaikaiset teollisuuden toimijat ovat vahvasti osallistuneet teoksen tekemiseen ja yhdistäneet oman teknisen osaamisensa taitelijan luoviin taitoihin.

Teoksen elementtien ja kaupungin välisistä yhteyksistä kaksi teemaa nousee yli muiden: tuuli ja teräs. Ne yhdistyvät Pohjanlahden rannikolla sijaitsevan Raahen merenkulun ja teollisuuden historiassa, sillä kuljetukseen käytettyjä purjelaivoja liikutti tuuli. Kyseiset elementit tuovat mieleen myös liikkeen ja liikkumattomuuden vastakkaiset, mutta toisiaan täydentävät ilmiöt. Jatkolan teoksen äänet syntyvät tuulen liikkeen ja teräsrakenteiden liikkumatto muuden yhdistelmästä. Nopeasti liikkuva tuuli luo hetkellisiä, ohikiitäviä äänisinfonioita, mikä harvoin yhdistyy painavaan teräkseen. Se heijastaa myös kaupungin muuttuvaa luonnetta. Raahella oli aikoinaan Suomen suurin purjelaivasto, johon kuului kaikkiaan 60 alusta. Myöhemmin merenkulkukaupungista tuli teollisuuskaupunki, Rautaruukin terästehtaan koti.

Minna Jatkola tunnetan parhaiten suurikokoisista, värikkäistä maalauksista. Kaupungin ääni -projekti voi vaikuttaa aluksi radikaalilta uudelta aluevaltaukselta, sillä teoksen teräsrakenteissa ei ole mitään koristeellisia elementtejä. Kyseessä on kuitenkin temaattinen jatkumo, sillä Jatkola maalaa usein kaupunkikuvia ja maisemia, joissa on mukana raivoisaa liikettä joko luonnonympäristön tai rakennetun ympäristön rauhallisempaa taustaa vasten.

Raahella on vahva historia, jonka juuret ovat syvällä purjelaivoissa, terästeollisuudessa ja kouluissa. Jatkola yhdistää nämä kaikki tekijät veistoksessaan, joka on tehty teräksestä, sijoitettu satamaan ja toteutettu yhteistyössä paikallisten koulujen kanssa. Teoksen synnyttämä ääni saa katsojan kokemaan itsensä osana ympäristöä ja osana luontoa. Teos voidaan näin nähdä myös osallistavana, yhteisöllisenä ja kokeellisena. ×

Minna Jatkola

Minna Jatkola asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on kirjoittanut ylioppilaaksi Raahen Lukiosta, opiskellut Limingan Taidekoulussa, Lahden Taideinstituutissa, Kunsthochschule Berlin-Weissenseessä ja Taideteollisessa korkeakoulussa, josta hän valmistui kuvataiteen maisteriksi. Parhaillaan hän suorittaa Aalto-yliopistossa kuvataidekasvatuksen maisteriopintoja.

Jatkola on toiminut maalaustaiteen ja kuvataiteen opettajana Hyvinkään Taidekoulussa ja Lahden Taideinstituutissa sekä vierailevana opettajana useissa taidekouluissa, muun muassa Kuvataideakatemiassa.

Jatkola on järjestänyt lukuisia omia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä sekä osallistunut yhteis- ja kutsunäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

Hän on Taiteilijaosuuskunta Toolboxin perustajajäsen. Osuuskunnalla on aktiivista näyttelytoimintaa Galerie/projektraum Toolboxissa Berliinissä. ×