Pudasjärvi

Aikalaiset

Aki Roukala
2014
Valokuvatuloste lasille, 8 osaa
Pudasjärvi

”Aikalaiset kuvaa ihmistä aidoimmillaan ja rikkoo sitä keinotekoista kuvaa, jota tuhannet mainostaulut luovat tälläkin hetkellä. Kyseessä on kamppailu, jonka tulen häviämään, mutta se ei estä minua yrittämästä.”

— valokuvaaja Aki Roukala

Villi pohjola

Median käyttämä kuvasto ja sosiaalinen media vääristävät ihmisten vartalokäsitystä 2000-luvulla. Sosiaalisen median sovellukset ovat älylaitteiden kautta jatkuvasti läsnä ihmisten arkielämässä. Ne tekevät arjesta julkisempaa ja kärjistävät ihmisen tarvetta esiintyä muiden silmissä myönteisessä valossa. Pyrkimys viehättävyyteen ja hyväksytyksi tulemiseen voi joidenkin kohdalla mennä äärimmäisyyksiin. Huoli ulkonäöstä voi johtaa kielteiseen minäkuvaan, itseluottamuksen puutteeseen tai jopa sairastumiseen, vaikka arkielämässä ilmiö näkyykin hienovaraisemmin.

Hailuodossa asuva taidevalokuvaaja Aki Roukala tarkastelee usein kuvissaan kohteita, jotka ovat jotenkin valtavirrasta poikkeavia. Pohjavirta-projektissa Roukala halusi tutkia käsityksiä vartalosta ja minäkuvasta ja haastaa nykyisen länsimaisen kauneuskäsityksen. Roukala tarkasteli jännitteitä huolitellun, kaupunkilaisen ruumiinkuvan sekä maaseudun kylien ja pikkukaupunkien rennomman vartalokäsityksen välillä.

Taiteilija tiedusteli pudasjärveläisiltä mahdollisuutta kuvata heitä alusvaatteisillaan. Tabu itsensä paljastamisesta ventovieraille synnytti vuoropuhelua, josta itsestään tuli osa taideteosta. Kenties yllättäenkin kaksitoista Roukalalle entuudestaan tuntematonta henkilöä oli valmiita osallistumaan projektiin. He astuivat kameran eteen tietäen, että kuvat tulisivat pysyvästi näytteille heidän kotikuntansa taajamaan. Valmiit muotokuvat ovat julkisesti esillä eri puolilla 8 500 asukkaan Pudasjärveä, osa niistä vilkkaan päätien varrella.

Lopputuloksena on teos nimeltä Aikalaiset. Nimi leikittelee sillä, mitä on olla aikalainen 2000-luvulla. Teos osoittaa, ettei median ylläpitämä kauneuskäsitys ole täysin hallitseva. Roukalan kuvat esittävät tavallisia ihmisiä alusvaatteissaan. Ne ovat esillä vaihtuvien vuodenaikojen keskellä ja osoittavat, että pohjimmiltaan ihminen pysyy aina samana. Teos leikkii myös julkisen alastomuuden tabulla maassa, jossa alastomuus on rajattu kotiin ja saunaan. Näin se paljastaa todellisuuden median silotteleman näkemyksen takaa.

Kahdeksasta muotokuvasta koostuva Aikalaiset avaa ikkunan pienen pohjoispohjalaisen kaupungin asukkaiden elämään. Se jatkaa Juho Kuopuksen, samalla seudulla 1900-luvun alussa työskennelleen dokumentoijan muotokuvaperinnettä. Kuopuksen aikana Pudasjärveltä muutettiin joukolla Ruotsiin ja Amerikkaan paremman elämän toivossa. Sama muutos näkyy myös tänä päivänä, sillä nykyään moni nuori pudasjärveläinen hakee työtä muista kaupungeista ja ulkomailta. Samaan aikaan paikkakunnalle saapuu maahanmuuttajia eri puolilta maailmaa. ×

Aki Roukala

Oulussa syntynyt itseoppinut taiteilija ja valokuvaaja, joka työskentelee laajasti kulttuurin eri aloilla. Kuvataiteen tekemisen lisäksi hän manageroi yhtyeitä, johtaa levy-yhtiötä ja järjestää musiikkifestivaalia. Vuosina 2005–2011 Roukala toimi muun muassa Image-kustannuksen valokuvaajana ja kuvasi Image-, Mondo- ja Viini-lehdille. Hän oli myös RAW View -valokuvalehden toimitusneuvoston jäsen. Usean Helsingissä vietetyn vuoden jälkeen Roukala palasi Pohjois-Pohjanmaalle. Nykyisin Roukala asuu Hailuodossa, missä hän työskentelee omassa yrityksessään kansainvälistyvien artistien, musiikin ja kuvan parissa. Aki Roukalalla on ollut useita näyttelyitä kotimaisissa taidemuseoissa. ×

Yhteistyössä