Kuraattorit

Pohjavirta teoskokonaisuuden kuraattoreina toimivat Pohjois-Pohjanmaan rahaston taideostotoimikunnan puheenjohtaja, taiteilija Antti Tenetz, aluetaidemuseotutkija Janne Kauppinen, taiteilija Petri Sirviö sekä kuraattori ja taideteoreetikko Mike Watson.

Kuratoinnin tavoitteena oli tukea taiteilijan työskentelyä ja teoksen sijoittumista yhtäältä alueelle ja toisaalta kansalliseen ja kansainväliseen taidekenttään.

Kuraattoriryhmä halusi työskentelyllään tuoda alueelle kuratoinnin käytäntöä, joka ponnistaa heidän omasta osaamisestaan ja kokemuksestaan ja luo pelottomasti tilaa uusille virtauksille.

Antti Tenetz

Antti Tenetz on kuvataitelija ja kokeellinen dokumentaristi. Tenetzin työt sijoittuvat media- ja biotaiteiden sekä urbaanin taiteen rajapintaan. Painopiste työskentelyssä on monitieteisessä ja -taiteisessa art&science-yhteistyössä.

”Hankkeen päämääränä ja nöyränä toiveena on, että taiteen uudistava vaikutus elävöittää ja voimaannuttaa aluetta. Antaa eväitä, voimaa ja uskoa pohjois-pohjalaisille. Avaa horisonttia vieläkin enemmän auki.”

Tenetz on työskennellyt kansainvälisissä taiteilijaryhmissä kuten Subzerossa, Suomen biotaiteen seurassa ja Grafting Parlour:ssa. Hän on myös tehnyt yhteistyötä tutkimusyksiköiden, kuten MIT:n, Luken, arktisen keskuksen Thule-instituutin ja Aalto-yliopiston kanssa. Tällä hetkellä hän työskentelee Suomen ensimmäisenä biotaiteen läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksessa.

Teoksissaan Tenetz on keskittynyt tutkimaan ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Aiheet ovat vaihdelleet Siperian karhukulteista eläinten aistijärjestelmän digitaaliseen representointiin. Tenetzin multimediaesityksiä, installaatioita, dokumenttifilmejä ja muita teoksia on nähty kansainvälisesti muun muassa Venetsian biennaalissa vuosina 2013 ja 2015, Thessalonikin ja Murmanskin taidemuseoissa sekä Oulun ja Rovaniemen Lumipalloefekti-näyttelykokonaisuudessa. ×

Janne Kauppinen

Oulun taidemuseon aluetaidemuseotutkijana työskentelevä FM Janne Kauppinen tuntee Pohjois-Pohjanmaan läpikotaisin. Kauppinen on kuratoinut alueella lukuisia näyttelyitä ja kiertonäyttelyitä sekä koordinoinut ensimmäisen, lähes sadan taiteilijan Pohjois-Suomen biennaalin vuonna 2012.

”Hyvä teos toimii yhteisössä, nostaa esiin tärkeitä ja kiinnostavia teemoja, esittelee kulmia kulttuuriin, ottaa kiinni historiasta ja luo merkityksiä. Haluaisin, että nykytaide tulisi projektin myötä ihmisille tutummaksi ja suhde teoksiin voisi olla luonteva.”

Kauppinen on erikoistunut nykytaiteeseen ja julkiseen taiteeseen. Uudemmista taidemuodoista häntä kiinnostavat erityisesti yhteisö- ja ympäristötaide. Kauppinen seuraa tarkasti taidekenttää Suomessa ja maailmalla, ja hän innostuu erityisesti populaarikulttuuria ja korkeakulttuuria sekoittavista projekteista. ×

Petri Sirviö

Taiteilija, kuoronjohtaja ja Kaapelitehtaan entinen toimitusjohtaja Petri Sirviö tuntee tapahtumien ja julkisen taiteen merkityksen elävälle ympäristölle.

”Nyt on mahdollisuus nähdä ja kokea, mikä on taiteen paikka 2010-luvun Pohjois-Pohjanmaalla. Ensimmäistä kertaa taiteilijoilla on mahdollisuus tässä mitassa miettiä, missä taide puhuttelee vahvimmin maakunnan asukkaita ja vieraita tai millaisilla teoksilla rakennetaan uusia paikkoja ja merkityksiä sinne, missä niitä tarvitaan.”

Sirviö tunnetaan parhaiten työstään Mieskuoro Huutajien johtajana. Kuoro on menestynyt laajasti eri puolilla maailmaa; esityksiä on ollut niin Wienin juhlaviikoilla, Roskilden rockfestivaaleilla, Venetsian biennaalissa kuin Münchenin oopperajuhlillakin.

Työskenneltyään kaupunkikehittämiseen keskittyneissä Oulu11- ja Oulu15-hankkeissa Sirviö on viime vuosina keskittynyt entistä enemmän itsenäiseen taiteelliseen työhön. Läpimurto tällä alueella oli vuoden 2010 Sydneyn biennaaliin tehty Sorry Speech, joka on sittemmin kiertänyt muun muassa New Yorkissa ja Pietarissa. ×

Mike Watson

Mike Watson on taideteoreetikko, kriitikko ja kuraattori. Tällä hetkelle hän asuu ja työskentelee Italiassa.

”Pohjavirta tuo esiin yhteisöllisyyttä ja kansanperinnettä, jotka yhdistävät asukkaat alueisiinsa. Teokset tarjoavat pohjoispohjalaisille mahdollisuuden tarkastella historiaansa sekä tuoda esiin uniikkia tarinaperinnettään eli pohjavirtaa, joka yhdistää alueen ihmiset myös ulkopuoliseen maailmaan.”

Watson on suorittanut filosofian tohtorin tutkinnon lontoolaisessa Goldsmiths’ Collegessa. Viime aikoina hän on kuratoinut roomalaiselle Nomas-säätiölle sekä vuoden 2014 ja 2015 Venetsian biennaalille.

Watson kirjoittaa vakituisesti Frieze, Art Review ja Radical Philosphy -lehtiin. Hänen seuraavan teoksensa Towards a Conceptual Militancy kustantaa lontoolainen Zero Books. ×