Kuusamo

Kyliltä kuultua

Meeri Koutaniemi & Reetta Räty
2015
Laservalokuva ruostumattomalle teräkselle, ilmaislehti
Kuusamo, Kuusamon tori

“Kuvien ja tarinoiden toivotaan kannustavan kuusamolaisia kokemaan onnea ja ylpeyttä kotiseudustaan - ja itsestään.”

— taiteilija Meeri Koutaniemi & toimittaja Reetta Räty

Koillismaa puhuu

Kyliltä kuultua -teoksessa tutkitaan nuorten ja vanhojen kokemuksia Kuusamosta. Jylhissä maisemissa sijaitsevaa Kuusamoa on sen henkeäsalpaavan kauniin luonnon vuoksi valokuvattu paljon. Kylillä kuultua -teoksessa valokuvaaja Meeri Koutaniemi on perehtynyt paikkakunnasta otettuihin vanhoihin valokuviin sekä haastatellut ja valokuvannut kyläläisiä yhdessä Reetta Rädyn kanssa eri puolilla Kuusamoa. Projekti toteutettiin yhden vuoden aikana.

Koutaniemen työ käsittää kahdeksan Kuusamossa asuvan henkilön muotokuvat. He ovat suostuneet taiteilijan kuvattaviksi ja haastateltaviksi elävöittääkseen seutua ja jättääkseen muistoistaan pysyvän jäljen tuleville sukupolville. Muotokuvat yhdistyvät Koutaniemen vanhempien ottamiin luontokuviin. Prosessissa taiteilija on kartoittanut ihmisten muuttuvaa suhdetta luontoon ja keskiöön nousee kyläläisten ja heitä ympäröivän maiseman yhteys.

Koutaniemelle on erityisen tärkeää rakentaa yhteys kuvattaviensa kanssa. Kylillä kuultua -projektissa hän on käsitellyt erityisesti ajankohtaisia aiheita, kuten muuttoliikettä kaupunkiin, vanhustenhuoltoa sekä paikallista kaivostoimintaa ja sen ympäristövaikutuksia. Tavoitteena on nostaa esiin iäkkäiden ihmisten ääni. Samalla valotetaan jatkuvuuden ja muutoksen vuorovaikutusta, joka on muovannut ja muovaa edelleen kylää ja sitä ympäröivää maisemaa.

Muotokuvat sijoittuvat Kuusamon keskustorin ympärille. Ne on toteutettu uudella tekniikalla, kaivertamalla kuva laserilla teräslevyille. Työn avulla halutaan herättää keskustelua ja nostaa esiin Kuusamon keskustaa. Se jää matkailijoilta usein huomiotta heidän suunnatessaan läheiseen Rukan hiihtokeskukseen. Projektin toinen osa on yhdessä Reetta Rädyn kanssa toteutettu aikakauslehti, jossa kuvattavien tarinat avataan tekstin muodossa. Lehti jaettiin ilmaiseksi Kuusamon asukkaille.

Kyliltä kuultua -teos pyrkii tunnistamaan historiallisista tapahtumista, muuttuvasta ympäristöstä ja asukkaiden muistoista rakentuvan kaupungin hengen. Koutaniemi pyrkii löytämään yhteyksiä nuorten ja vanhojen, alkuperäisten asukkaiden ja maahan muuttajien välille etsimällä vastaavuuksia heidän nykyhetken ja tulevaisuuden toiveistaan. Hän käyttää näin nykytaiteessa yleistä menetelmää, jossa todellisten ihmisten tarinat otetaan osaksi taideteosta.

Meeri Koutaniemi

Meeri Koutaniemi syntyi Kuusamossa. Hän on opiskellut kuvajournalismia Tampereen yliopistossa ja keskittynyt työssään ihmisoikeuksiin ja identiteettikysymyksiin. Koutaniemi on toiminut valokuvaajana ja journalistina yli 40 maassa ja kuvannut dokumenttielokuvia muun muassa Meksikossa, Boliviassa ja Brasiliassa. Koutaniemi on yksi perustajajäsenistä italialaisessa Echo Photojournalism -kuvatoimistossa ja kuuluu suomalaiseen Yksitoista-kollektiiviin. Vuosina 2012 ja 2013 Koutaniemi valittiin Suomessa Vuoden lehtikuvaajaksi. Hän on myös voittanut useita kansainvälisiä valokuvauspalkintoja.

Reetta Räty

Reetta Räty on kotoisin Kuusamosta. Hän on VTM, toimittaja ja media-alan yrittäjä. Räty kirjoittaa esimerkiksi Helsingin Sanomiin ja Image-lehteen. ×